keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Elämäntapamuutos


Elämäntapamuutos ei välttämättä liity aina painonpudotukseen tai terveelliseen ruokailuun. Se voi olla esim. tupakoinnin lopettaminen, hissin vaihto rappusiin tai joku muu muutos minkä teet omissa tavoissasi.Masentuneen ihmisen näkökulmasta elämäntapamuutos on normaalia vaikeampaa. Olen itse kompuroinnut ja kaatunut useamman kerran yrittäessäni muutosta. Aamulla ensimmäisenä mielessä ei ole kaurapuuro tai aamulenkki. Ensimmäisenä mielessä on kuinka selviän tästä päivästä?
Itse en tiedostanut olevani masentunut. Mietin päivittäin, että miten minusta on tullut näin laiska? Miksi en saa mitään aikaiseksi?

Ennen sairastumista rakastin treenaamista ja liikkumista. Mihin se intohimo oli kadonnut?
Mietin myös usein, että ehkä se kuntosali ei vaan ole enää minun juttu. Täytyy keksiä uusi harrastus. Kävin kuitenkin treenaamassa. Pakotin itseni salille. Rankaisin itseäni, koska olin laiska!
Vaikka tiesin miten minun tulisi syödä, söin liian vähän. Tiputin hiilarit minimiin ja hain nopeaa muutosta. Alkuun jaksoi painaa hyvin ja pian tuli stoppi. Kroppa kärsi energiavajeesta joka johti ylensyömiseen. Joka kerta kun repsahdin, rankaisin itseäni kovemmin ja oravanpyörä alkoi pyörimään alusta. Tällä hetkellä kun mietin asiaa en ymmärrä miten olen voinut toimia noin. Aineenvaihdunta otti kovia kolhuja jonka takia on mennyt enemmän aikaa saada elimistö toimimaan.Kokoajan oli projekti päällä. En muista aikaa milloin en olisi laihduttanut. Asioita työstäneenä ja pohtineena ymmärrän, että projektit ovat olleet tapa työntää kaikki paha olo pois mielestä. En ole kohdannut ja käsitellyt tunteitani. Olen pakannut ne laatikkoon ja varastoinut mielensyövereihin. Vaikka on ollut todella ahdistavaa etsiä ja avata ne laatikot, en olisi päässyt eteenpäin paranemisessa.

Henkisellä hyvinvoinnilla on todella suuri merkitys elämäntapamuutoksessa! Jos aamulla ylös nouseminen on taistelua, miten muutoksen tekeminen voi olla helppoa? Se, että joku sanoo sulle "Eihän se ole kuin laihduttaa!" "Se on puhdasta matematikkaa! Syö vähemmän kuin kulutat!" saa näkemään punaista! Jos se olisikin niin helppoa, ei maailmassa olisi ylipainoisia ihmisiä. Joillekkin ylensyöminen on riippuvuus, toiselle se voi olla alkoholi, tupakka jne!
Suosittelen tekemään muutoksia pienin askelin. Jospa seuraavan kerran jätätkin irtokarkit hyllyyn ja valitsen sen sijaan lohilon jäätelön? Kuljetkin kauppaan pyörällä tai kävellen auton sijasta? Käveletkin rappusia hissin sijaan? Unohda pikaratkaisut. Aseta realistinen aika ja muista ottaa myös rennosti!

Reeta

1 kommentti:

Suklaabrownie ilman maitoa ja valkoista sokeria

Tänä syksynä olen saanut palan itseäni takaisin! Pari vuotta kadoksissa ollut luova puoli minusta on palannut. En ole koskaan ollut mas...